Over mij

Tijdens mijn opleiding aan ARTEZ, ik studeerde in 1999 af, experimenteerde ik met verschillende technieken en materialen. Mijn liefde voor lijnen ontpopte zich geleidelijk als een belangrijk gegeven in mijn werk. Niet alleen werd deze passie voor het tekenen uitgedrukt op het platte vlak, maar het materialiseerde ook in ruimtelijke, sculpturale vormen gemaakt in draad, rubber, textiel en papier.

Geïnspireerd door elementen in het landschap als water, rotsen en bomen, creëer ik beelden die verwijzen naar de onderliggende energie in natuurlijke vormen. Deze werken worden ook geïnspireerd door krachten zoals wind en zeestromingen. Krachten die inwerken op natuurlijke vormen maar zelf niet zichtbaar zijn. Lijnen gevormd door ineengevlochten draden spelen een centrale rol in het werk en geeft het transparantie.

Terwijl ik de natuurlijke elementen verken als op zichzelf staand, is een extra motivator voor mijn werk de afwezigheid van deze elementen in kunstmatige, door mensen gemaakte ruimten.

De ontdekking van industrieel vilt als medium gaf me de kans om kleur toe te voegen aan de lijnen in mijn werk en een zekere massiviteit. De geluiddempende eigenschappen van vilt, mijn liefde voor kleur, en de overtuiging dat kleur een gunstig effect heeft op mensen, stelt mij in staat om beelden te creëren die bijdragen aan het welzijn van mensen in leef en werk ruimtes.

Deze werken overschrijden grenzen tussen kunst en toegepaste kunst, tussen hedendaags ruimtelijk werk en het oude ambacht van het naaien. De intense kleur van het vilt, de schaduwen die ontstaan op het materiaal wanneer je het vouwt en de grafische kwaliteit van de vormen maakt het bij uitstek geschikt voor mijn manier van werken .

Mijn beelden vinden hun wortels in de natuur, niet alleen in de inherente kracht en energie, maar ook in de manier waarop de mens in wisselwerking met de natuur verkeert en de mythes die we erover vertellen inspireren mijn werk.

Exposities

Sculptural Felt International: Museum de kantfabriek, Horst (L), Tamworth regional gallery, Australie, Wollongong art gallery, Australie

Elementen natuurlijk en gemaakt: Het bouwhuis, Deventer

Galerie de pronkkoamer, Saaxumhuizen

Sculptural Felt International, Museum Nagele, Nagele

Galerie Noord, Groningen

Los&Vast, Kunstgang op de Wind, Westeremden

Groninger kerken project i.s.m. Wianda keijzer, 9 kerken op het hoogeland in Groningen

Dancing on Gaia, proefstation Pra, Usquert

Galerie Noord

techniek toevallig textiel, Koetshuis Mensinge, Roden

Textielfestival Leiden, Ars Aemula Naturae

Textielmuseum st. Galle, Zwitserland

Galerie de Pronkkoamer, Saaxumhuizen

Triënnale, Tournai, Belgie

Instock Galerie, Oegstgeest, Qua Draad, Galerie Haagweg 4, Leiden, Textiel museum Angers, Frankrijk, Textiel museum, Heidelberg, Textielmuseum Riga, Letland

Kant biënnale hedendaagse kunst Tours&Taxi’s Brussel, België

QuaDraad experimenteert, Sidac Studio, Museum het Leids Wevershuisje, Leiden, Werklokaal Haagweg 4 Leiden, STAA Galerie, Alphen a/d Rijn

Qua Draad, Sidac Studio, Leiden

Seldensaete, Tempus Arti, Middelrode, Museum de Verborgen tijd, Gouda

Het lichaal als sokkel, Twente Hallen Enschede, Beelden aan de Vecht, Maarssen, Galerie Lous Martin, Delft

Van buiten naar binnen, Ars Aemula Naturae, Leiden, LAK Galerie, Leiden, Het Glazenhuis, Amstelpark, Amsterdam